Filmpresentaties 52 Dorpen
Eenrum, Bedum, Noordpolderzijl


Eenrum. 23 februari – 19.30
Kunst en Vrijheid, Hoofdstraat 11, Eenrum


Bedum. 25 maart – 14 uur 
Hotel ‘ Gemeentehuis, Grotestraat 2, Bedum

Noordpolderzijl. 22 april – 14 uur
’t Zielhoes, Zijlweg 4, Usquert
Minipromo filmpresentaties

Gedurende twee jaar werd de gemeente Het Hogeland in beeld gebracht voor het initiatief ’52 Dorpen’ van Stichting Hogeland in Beeld. Met interviews, reportages en ontmoetingen zijn de verhalen en ervaringen van de bewoners zelf te horen. Dorpen, gehuchten, bijzondere locaties, initiatieven en verschillende onderwerpen zijn in beeld gebracht. De filmmakers van dit project wilden namelijk graag ontdekken wat Het Hogeland tot Het Hogeland maakt. Een selectie van de films zijn de komende maanden te zien tijdens een reeks filmpresentaties.

Het is niet zo lang geleden dat de voormalige gemeenten Bedum, De Marne, Winsum en Eemsmond na de herindeling samen zijn gegaan als één grote gemeente (Het Hogeland) met maar liefst 52 dorpen, ieder met een eigen karakter. Een prachtige gemeente die de gehele Noordelijke kuststrook van Groningen beslaat. ‘We wilden weten wat er allemaal in deze relatief nieuwe gemeente te vinden is’ aldus Sarah Stiles van Stichting Hogeland in Beeld. ‘Hoe zien de dorpen eruit, wat voor mooie initiatieven zijn er te vinden, welke gelijkenissen en verschillen zijn er, welke kunstenaars wonen hier en waar zijn de bijzondere plekken?’ Het doel van dit initiatief was om, in de basis, een gemeente in beeld te brengen.

‘De reacties op dit project zijn geweldig’, vertelt Stiles. ‘Het is inmiddels een integrerend tijdsbeeld van het leven op het platteland geworden. De ontwikkelingen rond Corona in het begin van dit traject maakte het trouwens voor zowel bewoners als filmmakers ook extra spannend. Naar aanleiding van de films die online komen, en ook tijdens de filmpresentaties tot nu toe, komen er vaak levendige gesprekken tussen bewoners op gang’. De films van ’52 Dorpen’ zijn gemaakt door Ruben Heijloo, Sarah Stiles, Jos Hoes, Ingrid Oyevaar, Martin Postmus en Frits Boersma. Alle films en ontwikkelingen zijn ook online te volgen op 52dorpen.nl.

Hier aanmelden!