Filmpjes

Sauwerd

Toen de bewoners van Sauwerd een supermarkt in hun dorp misten, besloten ze er zélf een op te richten: de Dorpswinkel.

Gronings

Steeds minder mensen praten en begrijpen Gronings. En sommige Groningers vinden dat – terecht – zorgwekkend. Op initiatief van Dorpsbelangen Zandeweer, Eppenhuizen en Doodstil, ontwikkelden het Centrum Groninger Taal en Cultuur én de Scholierenacademie een lespakket.

Houwerzijl

In de voormalige Vrijgemaakte kerk in Houwerzijl vind je De Theefabriek. We spraken met theesommelier Marloes Bodewes-Bos over deze unieke plek.

Kleine Huisjes

In dit piepkleine dorp is een team van inwoners bezig iets unieks te ontwikkelen - een overdekte ontmoetingsplek: 'Lutje Plaisterploatske’.

Eemshaven

Een ‘wereldkeuken’ voor met name Eemshaven-arbeiders van allerlei nationaliteiten. Melek Gün van Yakamoz Catering geniet van de verhalen die mensen van over de hele wereld haar toevertrouwen.

Usquert

Inwoners van Usquert vinden het goed toeven in hun dorp: het is er rustig, mooi, met vriendelijke mensen. Alleen - zo hoor je vaak - is het jammer dat de middenstand uit het dorp is vertrokken, waardoor het minder levendig is in het pittoreske centrum.

Buurtschappen

In dit filmpje wordt kort stilgestaan bij vijf buurtschappen in het Hogeland, namelijk Valom, Oldorp, Westerdijkshorn, Ranum en ’t Stort. Alle vijf gefilmd op één prachtige novemberdag.

Kloosterburen

In de video zijn we te gast bij Cv Oldeclooster die traditiegetrouw op de elfde van de elfde het carnavalsseizoen opent. Grootvorst Betto Smit vertelt over de carnavalstraditie en waarom het zo mooi is dat het juist in Kloosterburen bestaat.

Bedum

Een wandeling met Henk van der Velde door Bedum is een belevenis. Henk gidst geïnteresseerden langs verborgen plekken, vergeten hoeken en fraaie gebouwen in Bedum, onderwijl zwaaiend naar talloze dorpsgenoten die hij uiteraard allemaal persoonlijk kent.

Breede

Schrijver Louis Stiller wandelt -net zoals vele andere bewoners van Warffum- het ‘Rondje Breede’ geregeld. Stiller heeft van horen zeggen dat er in het beroemde Brinta-huisje een kat zou wonen luisterend naar de naam Mabel en gaat op pad.

Oudeschip

Vita van der Rijke maakt zich hard voor de informatievoorziening in Oudeschip en omstreken en heeft -samen met de andere leden van de redactie- de dorpskrant weer nieuw leven ingeblazen.

Het Wad

Wim Spijk uit Uithuizen is erkend wadloopgids. Hij neemt kleine groepen enthousiastelingen mee het Uithuizerwad op voor een zwerftocht, nachtwandeling of overtocht naar een van de zandplaten of eilanden.

Klein Wetsinge

Tussen Sauwerd en Winsum ligt het kerkje van Klein Wetsinge. Gebouwd in 1840 en gerestaureerd in 2014, biedt dit ‘waterstaatskerkje’ een prachtig uitzicht op het Reitdiepgebied.

Noordpolderzijl

In het noordelijkste topje van het noorden van Nederland ligt Noordpolderzijl, de kleinste zeehaven van ons land. Jan Schoonveld was hier sluiswachter vanaf de jaren zeventig.

Zoutkamp

Er zijn meerdere brandweerkorpsen actief in gemeente Het Hogeland. Voor 52 Dorpen gingen we op bezoek bij het korps van Zoutkamp.

Dorpsbieb Warffum

Een paar jaar geleden verdween de bibliotheek uit het dorp. Dorpsbewoner Ina Spijk woont in het voormalig postkantoor van het dorp en maakte in de uit gebruik geraakte telefooncel een kleine dorpsbibliotheek.

Wehe-den Hoorn

Arjan Eleveld en Heleen Westerhof, na een aantal jaar in Italië te hebben gewoond en gewerkt, streken ze neer aan de rand van het dorp. Op Landgoed Wilgenheerd beheren zijn een gastenverblijf en natuurcamping.

Menkemaborg

De Menkemaborg te Uithuizen is in oorsprong een uit de 14de eeuw daterend huis en is sinds de ingrijpende verbouwing van omstreeks 1700 nauwelijks gewijzigd.

Doodstil

Doodstil, de mooiste plaatsnaam van Nederland, volgens sommigen. Zo mooi dat de plaatsnaamborden zo nu en dan worden ontvreemd.

5G

5G is een nieuwe fase van mobiele communicatie. Deze opvolger van 4G is al te gebruiken door mensen met een smartphone met 5G-chips. Voor anderen is het nog toekomstmuziek.

Adorp

Voor veel Hogelanders is Adorp misschien niet meer dan een slaperig dorpje waar je doorheen rijdt op weg naar, of terug van Groningen stad.

Westernieland

Dorpsbewoner van het eerste uur Jans Kadijk laat de plek zien waar hij geboren en getogen is; nieuwbakken bewoner Saskia Boesveldt bakt brood en vertelt hoe zij in Westernieland terechtgekomen is.

Rashid

Zes jaar geleden vluchtte Rashid Mostafa samen met zijn vrouw en kinderen uit Syrië. Inmiddels woont het gezin in Eenrum en heeft Rashid een eigen bedrijf in kledingreparatie.

Onderdendam

Onderdendam in de voetsporen van het Wadwicht Inge Zwerver. Door haar ogen en gedichten zien we een dorp met directe omgeving van zowel haar eigen verleden, als van het gemeenschaps verleden

Schouwerzijl

Een impressie van Schouwerzijl, genoemd naar de zijl (spuisluis) in de Kromme Raken en de nabijgelegen wierde Schouwen. Rond de sluis is een dorp ontstaan.

Een zondagmiddag in Hornhuizen

Een zondagmiddag in Hornhuizen. Verscholen in de verre noordwesthoek van gemeente het Hogeland ligt Hornhuizen – een lief, slaperig dorpje met slechts 120 inwoners. Met name rondom dorpscafé Wongema is altijd iets te beleven

Warffum – workshop mini-reportages maken

Vanuit ’52 Dorpen’ gaven wij de workshop ‘Mini-reportages maken’. Tijdens deze workshop werden deelnemers uitgedaagd om een verhaal in tekst en/of beeld te maken. Monique van Genuchten maakte met haar tablet een verhaal over de cultuur als verbindende kracht in Warffum.

Eenrum

Voor het project ’52 Dorpen’ werden twee ‘nieuwe’ Eenrumers aan elkaar gekoppeld voor een duet: schrijfster Fieke Gosselaar en muzikant Tjitze Vogel.

Winsum

De nog onbekende dorpsdichter Gozienus Winsemius verdicht vier gebeurtenissen uit het uitgebreide canon van de geschiedenis van Winsum en de familie Menninga-Hogerdijk vertelt waarom zij als jong gezin in Winsum zijn gaan wonen.

Rasquert

Archeoloog Bert Nijboer vertelt ons over Beetke van Rasquert. Vanaf 1400 was er al een familie in Rasquert die zich ‘Thoe Rasquert’ noemde, met als boegbeeld Beetke van Rasquert, bekend van het portret dat van haar geschilderd is omstreeks 1530.

Saaxumhuizen

Een impressie van Saaxumhuizen. Het dorpje ligt tussen Eenrum, Rasquert, Den Andel en Westernieland.

Tinallinge

Dorpsbewoner John Vanema neemt ons mee door het dorp en vertelt o.a. over de karakteristieke ossegang die in Tinallinge nog voor een groot deel intakt is

Eppenhuizen

Het kleine wierdendorpje Eppenhuizen, altijd markant in beeld is het kerkje.
 Het dorp bestaat uit lintbebouwing langs de Epperhuizerweg.

Oldenzijl

Oldenzijl is een klein dorpje op het Hogeland. In deze film zien we o.a. de Nicolaaskerk, de mooie kleine huisjes aan de Oldenzijlsterweg en de karakteristieke groene brug Paaptil.

Kantens

Een beeld van Kantens met o.a drone opnames van het dorp, koren- en pelmolen De Grote Geert en De Antonius kerk.

Vierhuizen

In deze film vertelt Sicco van Dijk over de saamhorigheid van de inwoners van Vierhuizen.

Warfhuizen

Er gebeurt veel in Warhuizen, een dorp waar de cultuur leeft en waar allerlei initiatieven worden ondernomen.

Zuurdijk

Voor het project 52 Dorpen reisden wij af naar Zuurdijk. Zuurdijk wordt gekenmerkt door o.a. molen De Zwaluw en de kerk.

Rottumerplaat

Dit jaar is het vijftig jaar geleden dat respectievelijk de schrijvers Godfried Bomans en Jan Wolkers vanuit de haven van Noordpolderzijl voor een week naar Rottumerplaat vertrokken.

Den Andel

In de keuken van ‘thuiskamer’ De Holm worden bereide maaltijden deels samengesteld met de biologisch geteelde groenten van Animaheert.

Sterrenwachten Lauwersmeergebied

Aries van Calcar vertelt over sterrenwachten en het Dark Sky Park in één van de donkerste gebieden van Nederland: het Lauwersmeergebied

Lauwersoog

Bij Lauwersoog denken de meeste mensen aan de haven, lopen en fietsen in de omgeving, een visje eten, de visrestaurants en bootjes

Ulrum

Peter Oosterheerd, geboren en getogen in Ulrum, vertelt over zijn dorp, één van de actiefste dorpen in de gemeente.

Nationale Molendag 2021

In het kader van Nationale Molendag 2021. Prachtige Molens in het landschap van ons Hogeland!

Maarhuizen

Mayke Zandstra en Gijs van Rhijn wonen sinds 2018 op de Enne Jans Heerd in Maarhuizen, een voormalig dorp waar vandaag de dag nog drie boerderijen en een arbeiderswoning staan. Een bijzondere en verstilde plek.

Zandeweer

Zandeweer is een mooi dorp met de karakteristieke huisjes en de beroemde kassen. Voor deze film ging onze vrijwilliger Martin op pad voor een laatste blik in het oude Klokhoes voordat het gesloopt wordt.

Roodeschool

Jannes Wiersema heeft hij een grote passie: het weer. De afgelopen jaren zette Jannes het dorp Roodeschool geweldig op de kaart door duizenden foto's naar de landelijke nieuwsredacties te sturen.

Gesprekken over cultuur in coronatijd

Sarah Stiles (Hogeland in Beeld) ging in gesprek met zeven bewoners van het Hogeland over cultuur in coronatijd. De lockdown maakt het niet gemakkelijk. Ook alle ontmoetingen vonden plaats via skype en zoom. 

Mensingeweer

De Turkse kunstenaar Can Demren woont sinds kort in Mensingeweer. Can ging, met camera, op bezoek bij Tonnis Musschenga en Ignace Frenay. Zij wonen zo’n 40 jaar in Mensingeweer.

Uithuizermeeden

In het dorp Uithuizermeeden heeft Carin van de Wal een klein museum in historische blikverpakkingen 'Het Behouden Blik': het kleinste museum van Noord Nederland.

Pieterburen

'Stoet en Ainvoud', een ambachtelijke bakkerij bedacht en gerund door de bewoners