5G
5G is een nieuwe fase van mobiele communicatie. Deze opvolger van 4G is al te gebruiken door mensen met een smartphone met 5G-chips. Voor anderen is het nog toekomstmuziek. Toch wordt in gemeente Het Hogeland uitgebreid geëxperimenteerd met dit vliegensvlugge netwerk: zo zijn er pilots met noodknoppen voor ouderen en een ‘slimme aardappel’ die de boer helpt met zijn teelt. Film Ruben Heijloo
Links
5Groningen 5groningen.nl
Croptimise croptimise.nl
Artikel over de noodknop: economicboardgroningen.nl
Informatie
5G staat voor de vijfde generatie mobiele netwerken. Belangrijkste kenmerk is de extreem hoge snelheid.
Meer uit de regio
Voor veel Hogelanders is Adorp misschien niet meer dan een slaperig dorpje waar je doorheen rijdt op weg naar, of terug van Groningen stad. Dorpsbewoner van het eerste uur Jans Kadijk laat de plek zien waar hij geboren en getogen is; nieuwbakken bewoner Saskia Boesveldt bakt brood en vertelt hoe zij in Westernieland terechtgekomen is. Zes jaar geleden vluchtte Rashid Mostafa samen met zijn vrouw en kinderen uit Syrië. Inmiddels woont het gezin in Eenrum en heeft Rashid een eigen bedrijf in kledingreparatie. Onderdendam in de voetsporen van het Wadwicht Inge Zwerver. Door haar ogen en gedichten zien we een dorp met directe omgeving van zowel haar eigen verleden, als van het gemeenschaps verleden Een impressie van Schouwerzijl, genoemd naar de zijl (spuisluis) in de Kromme Raken en de nabijgelegen wierde Schouwen. Rond de sluis is een dorp ontstaan. Een zondagmiddag in Hornhuizen. Verscholen in de verre noordwesthoek van gemeente het Hogeland ligt Hornhuizen – een lief, slaperig dorpje met slechts 120 inwoners. Met name rondom dorpscafé Wongema is altijd iets te beleven Vanuit ’52 Dorpen’ gaven wij de workshop ‘Mini-reportages maken’. Tijdens deze workshop werden deelnemers uitgedaagd om een verhaal in tekst en/of beeld te maken. Monique van Genuchten maakte met haar tablet een verhaal over de cultuur als verbindende kracht in Warffum. Voor het project ’52 Dorpen’ werden twee ‘nieuwe’ Eenrumers aan elkaar gekoppeld voor een duet: schrijfster Fieke Gosselaar en muzikant Tjitze Vogel. De nog onbekende dorpsdichter Gozienus Winsemius verdicht vier gebeurtenissen uit het uitgebreide canon van de geschiedenis van Winsum en de familie Menninga-Hogerdijk vertelt waarom zij als jong gezin in Winsum zijn gaan wonen. Archeoloog Bert Nijboer vertelt ons over Beetke van Rasquert. Vanaf 1400 was er al een familie in Rasquert die zich ‘Thoe Rasquert’ noemde, met als boegbeeld Beetke van Rasquert, bekend van het portret dat van haar geschilderd is omstreeks 1530. Een impressie van Saaxumhuizen. Het dorpje ligt tussen Eenrum, Rasquert, Den Andel en Westernieland. Een impressie van Schaphalsterzijl en het gemaal, waar het Winsumerdiep uitmondt in het Reitdiep. Meerdere stormen hebben ravage veroorzaakt tijdens storm Eunice en storm Franklin. Ook Het Hogeland werd niet gespaard. Dorpsbewoner John Vanema neemt ons mee door het dorp en vertelt o.a. over de karakteristieke ossegang die in Tinallinge nog voor een groot deel intakt is Het kleine wierdendorpje Eppenhuizen, altijd markant in beeld is het kerkje.
Het dorp bestaat uit lintbebouwing langs de Epperhuizerweg. In het tweeluik ‘De innovatieve kracht van Verhildersum’ laten we zien dat innovatie en cultureel erfgoed prima samen kunnen gaan.
Adorp
Westernieland
Rashid
Onderdendam
Schouwerzijl
Een zondagmiddag in Hornhuizen
Warffum – workshop mini-reportages maken
Eenrum
Winsum
Rasquert
Saaxumhuizen
Schaphalsterzijl
Boerderijen op Het Hogeland
Tinallinge
Eppenhuizen
De innovatieve kracht van Verhildersum deel 2