Innovatieve kracht van Verhildersum
Verhildersum lijkt een icoon uit lang vervlogen tijden, maar niets is minder waar. Als het aan directeur Monique Spaltman ligt, zet het statige landgoed in Noord Groningen haar innovatieve traditie vrolijk voort. Zoals een kern van innovatieve boeren op het Groninger land rondom het landgoed dat altijd heeft gedaan.

In vroegere tijden was Verhildersum de plek waarop de adel en de boeren(landadel) hun ideeën met elkaar bespraken. Volgens Spaltman loopt Groningen van oudsher voorop als het gaat om landbouwinnovatie. “Dat Groningen uiteindelijk De Graanrepubliek is geworden, is mede veroorzaakt doordat een boer hier vlakbij een heel bijzondere ploeg uit Amerika importeerde, de Arendploeg. Die verbeterde hij met een smid hier in de buurt en daardoor was er veel minder paardenkracht nodig. Bovendien werd het land beter omgeploegd.” Die ploeg is nu een van de topstukken van het museum van Verhildersum.

Als het aan Spaltman ligt, blijft Verhildersum haar vernieuwende karakter behouden. Zo wil zij in het museum niet alleen de oude landbouwwerktuigen tonen, maar ook ruimte bieden voor simulatie en laten zien hoe drones kunnen worden ingezet. In deze video vertelt Spaltman over het innovatieve voedsel dat de Lakenvelders en Groningse blaarkoppen krijgen die op het landgoed grazen en geeft meteen een les in bioraffinage. In de zomer gaan we in het tweede deel terug naar Leens voor nieuwe innovaties. Film Ingrid Oyevaar

Informatie

De naam Verhildersum komt van Verhildert, waar Ver ‘vrouw’ of ‘nobele vrouw’ betekent en Hilder (t) een eigennaam is. Wanneer deze vrouw leefde, is niet bekend. Het einde -um in Verhildersum staat voor ‘huis‘. Vermoedelijk leefde rond 1400 de familie Ferhildema in het huis waar nu de borg staat. In de 17e eeuw werd het een borg.

Rondom de borg ligt het 32 hectare grote Landgoed Verhildersum. Rondom de borg ligt de borgtuin met een koetshuis, schathuis en tuinprieel. In de weilanden grazen oude Groninger koeienrassen zoals de Groninger Blaarkop, de Witrik en de Lakenvelder en op de akkers worden oude gewassen als spelt en veldbonen geteeld. Op de grond van het landgoed vind je ook de museumboerderij met wisselende exposities en een vaste landbouwtentoonstelling.

Links
www.verhildersum.nl
wikipedia.org/wiki/Verhildersum

Dagblad van Het Noorden over Historische dagen
www.dvhn.nl

‘De borg Verhildersum en haar machtige vrouwen’ van Verhalen van Groningen:
www.deverhalenvangroningen.nl

De Streekmarkt Verhildersum
www.verhildersum.nl/en/calendar/streekmarkt

Het Ede Staal pad
https://groetenuitgroningen.nl

fmovies
embedded maps google

Meer uit de regio