Kantens
Een beeld van Kantens met o.a drone opnames van het dorp, koren- en pelmolen De Grote Geert en De Antonius kerk. Film Martin Postmus.

Te zien in de film:

01:03 Gereformeerd kerkgebouw met aangebouwde oosterwoning in 1932 gebouwd naar een ontwerp van architect B. Jager uit Uithuizen. Het gebouw is opgetrokken in een Regionale variant op de Amsterdamse Schoolstijl.

02:13 De Antonius staat op het hoogste punt van de dorpswierde in Kantens. De kerk is vooral bekend door de forse steunbeer.De onderbouw van de toren en het westelijke deel van het schip dateert van omstreeks 1200. Dit oudste deel van de kerk heeft een romaans karakter. Het schip heeft aan beide zijden een rondboogfries en een spaarveld. Aan de noordzijde bevinden zich rondboogvensters.

03:10 De Grote Geert is een koren- en pelmolen in het dorp Kantens in de Nederlandse provincie Groningen. De molen werd oorspronkelijk in 1818 gebouwd als lage stellingmolen. Waarschijnlijk als gevolg van windbelemmering van de molen door de uitbreiding van het dorp werd de molen in 1852 verhoogd. De onderbouw heeft hierdoor een opvallende rechte vorm. De molen is thans enkele malen per week op vrijwillige basis in gebruik. Als een van de weinige pelmolens in Groningen wordt hier ook daadwerkelijk nog regelmatig gepeld. De molen is prachtig gelegen aan het Boterdiep en is voorzien van zelfzwichting.

03:29 Dorpshuis ’t Schienvat
Het dorpshuis staat leeg. Nieuw gemeentelijk beleid en Corona hebben het onmogelijk gemaakt de bedrijvigheid voort te zetten

03:53 Gemeentehuis in 1915 gebouwd naar voorbeeld van of onder architectuur van A.L. van Wissen. Van Wissen heeft een aantal soortgelijke gemeentehuizen ontworpen in de provincie Groningen, met name in Winsum (1907), Uithuizen (1909) en Uithuizermeeden (1908). Dat van Kantens is een vrij laat voorbeeld. Het pand is evenals de bovengenoemde, opgetrokken in een aan het Rationalisme verwante bouwtrant.

Film Martin Postmusvoor het project ’52 dorpen, 52 verhalen.
Muziek: Uppbeat

 

Informatie

Het dorpje kantens telt ruim 750 inwoners en is ingedeeld bij de gemeente 
Het Hogeland.

Links
Dorpshuis ’t Schienvat, Kantens
plaatsengids.nl/kantens
nl.wikipedia.org/wiki/Kantens
Identiteitsstudie Kantens (Gemeente Het Hogeland)

fmovies
embedded maps google

Meer uit de regio

[smart_post_show id=”1117″]