Kloosterburen
Kloosterburen heeft sinds 1970 de Noordelijkste carnavalsvereniging van Nederland Cv Oldeclooster die de carnavalstraditie na bijna 55 jaar nog steeds hoog oud. Een traditie bovendien die bijdraagt aan de onderlinge saamhorigheid. Zo wordt in tijden van Carnaval het hele dorp omgetoverd tot Kronkeldörp. Samen met Ter Apel is Kloosterburen de enige plaats met een eigen carnavalsvereniging.

In de video zijn we te gast bij Cv Oldeclooster die traditiegetrouw op de elfde van de elfde het carnavalsseizoen opent. Grootvorst Betto Smit vertelt over de carnavalstraditie en waarom het zo mooi is dat het juist in Kloosterburen bestaat. Film Ingrid Oyevaar.

Links
Kloosterburen Wikipedia wikipedia.org
Sint-Willibrorduskerk  wikipedia.org/wiki/Sint-Willibrorduskerk
’t Kronkelhoes https://www.kronkelhoes.nl
Cv Oldeclooster oldeclooster.nl
Carnaval op het Hoogeland
deverhalenvangroningen.nl

Links
Kronkeldörp en Kloosterwieke
levenderfgoedgroningen.nl
Carnaval in Kloosterburen zonder optocht maar met nieuwe prins
https://www.rtvnoord.nl/nieuws
Klooster&Buren
kloosterenburen.nl/kloosterburen
Herberg het Klooster
herberghetklooster.nl
Dorpsbelangen Kloosterburen
dorpsbelangenkloosterburen.nl

Informatie

Kloosterburen telt ongeveer 1.430 inwoners.
Kloosterburen verwijst naar de twee kloosters die in het dorp hebben gestaan. Het Oldeklooster (gesticht rond 1175) en Nijenklooster (1204). Na de ‘Reductie van Groningen’ in 1594 werd het klooster grotendeels verwoest en bleef alleen de kloosterkerk over. Deze kerk werd in de vervangen door een nieuwe kerk, die echter gesloopt werd in 1815. In 1843 werd de huidige kerk van Kloosterburen gebouwd, een jaar nadat er een katholieke kerk verrees.

fmovies
embedded maps google

Meer uit de regio

[smart_post_show id=”1117″]