Oudeschip
Ten noorden van Oudeschip ligt de Eemshaven. Even leek het erop dat het dorp zou moeten verdwijnen toen de haven in 1970 werd gebouwd. Maar de ontwikkeling van Eemshaven viel tegen en het dorp bleef bestaan. Inmiddels is de Eemshaven toch tot bloei gekomen en vecht het dorp opnieuw voor haar bestaan. Alhoewel de overheid heeft toegezegd de Eemshaven uit te willen breiden met behoud van Oudeschip, is nog lang niet duidelijk wat de kwaliteit van leven daar dan zal zijn.

Het dorp dankt haar naam aan een zeilschip dat rond 1760 strandde aan de Noord-Groningse waddenkust. Het schip zou over de dijk getrokken zijn om eerst als woonhuis te dienen en later tot jeneverkroeg. Op de plek waar het schip annex woonhuis annex kroeg terechtkwam, is nu dorpshuis ‘Diggelschip’ gevestigd.

Vita van der Rijke maakt zich hard voor de informatievoorziening in Oudeschip en omstreken en heeft -samen met de andere leden van de redactie- de dorpskrant weer nieuw leven ingeblazen. Om dorpsverhalen te vertellen, maar ook als tegenhanger de vaak complexe en gefragmenteerde overheidsinformatie die de dorpsbewoners tot zich moeten nemen. In de video vertelt zij over de ‘Oudeschipster’, zoals de dorpskrant heet en wat haar wens is voor het dorp waar zij nog steeds zo graag woont. Film Ingrid Oyevaar.

Links

Wikipedia Oudeschipwikipedia.org/wiki/Oudeschip

Website van de Dorpsvereniging oudeschip.nl
Website van Vita van der Lijke vitavanderlijke.nl

Dorpshuis Diggelschip
groningerdorpen.nl/kaart/diggelschip

Links

Beroemde kwekerij in Oudeschip
https://kwekerijaandedijk.nl

Ontwikkeling Oostpolder
https://hetdigitalediggelschip.nl

Artikel Groene Amsterdammer
https://www.groene.nl/artikel/er-zijn-grote-krachten-die-hier-spelen

Informatie

Oudeschip telt ongveer 130 inwoners. Oudeschip (Gronings: t Olschip) was tot ver in de twintigste eeuw ook wel geschreven als Oude Schip.

fmovies
embedded maps google

Meer uit de regio

[smart_post_show id=”1117″]