Zuidwolde
Zuidwolde gelegen aan het Boterdiep telt ca 1020 inwoners en het ligt qua bebouwing bijna tegen de stad Groningen aan. Omdat het dicht tegen Groningen aan ligt wordt het veel bezocht door wandelaars en fietsers.Velen nemen een versnapering bij cafe Moeke Vaatstra die strategisch in het centrum van het dorp is gevestigd. Zuidwolde ligt vlak naast de Eemshavenweg welke de verbinding vormt tussen Groningen en de Eemshaven

. Film Martin Postmus.

Te zien in de film:

00:59 Kerk De Middeleeuwse Kerk van Zuidwolde is rond 1050 gebouwd. In de loop der tijden is ze nooit verbonden geweest aan een borg of steenhuis. Dat maakt dat de kerk sober en puur is gebleven. Dit karakter heeft de kerk na alle restauraties gehouden. De kerk is eigendom van Stichting Oude Groninger kerken.

01:19 Rolpaal aan de rand van het Boterdiep (Jaagpad) Om te voorkomen dat bij bochten het schip de wal werd ingetrokken, waren op deze plaatsen rolpalen aangebracht. Die moesten ervoor zorgen dat de jaaglijn de bocht volgde, zodat het schip bij het passeren van de bocht niet in de kant werd getrokken.

01:51 Dorpshuis ‘’De Kern”
Rond het jaar 1950 wordt er een nieuwe school gebouwd aan de Van Berumstraat en wordt het pand aan de Noordwolderweg via de Nederlands Hervormde Kerk aan het dorp beschikbaar gesteld om te gebruiken als dorpshuis. De officiële opening vindt plaats door het ophangen van een klok door ds. Mooi, toenmalig predikant te Zuidwolde, die tevens de huidige naam van het pand bedacht: De Kern, waar verschillende kernen uit het dorp bijeen konden komen.

02:14 Ijsbaan

02:17 Café Moeke Vaatstra Midden in het oude dorp Zuidwolde, langs het Boterdiep, vindt u Eetcafé Moeke Vaatstra. Een sfeervol en authentieke (eet)café.

02:26 Gereformeerde kerk in Zuidwolde

Muziek: www.bensound.com

 

Informatie

Het dorpje Zuidwolde telt ± 1020 inwoners.

Links
dorpsbelangenzuidwolde.nl
dorpshuiszuidwolde.nl
beeldbankgroningen.nl
wikipedia.org

fmovies
embedded maps google

Meer uit de regio

[smart_post_show id=”1117″]